Vespa Circuito 125 1949

1949 - Vespa Circuito 125 1949

Motorsport als marketing

Eind jaren 40 namen de bekendste motorfabrikanten met hun modellen deel aan verschillende races omdat ze dit als de best mogelijke reclame zagen. Ze wilden de aandacht van het publiek vestigen op de motorindustrie om nieuwe potentiële klanten aan te trekken. De Piaggio-scooter nam deel aan een aantal races als onderdeel van deze marketingstrategie, maar niet alleen daarom: de Vespa 125 Circuito bleek nuttig bij het onderzoeken van nieuwe oplossingen die vervolgens leidden tot aanpassingen aan het standaardmodel. Vespa-racescooters werden volledig handmatig geassembleerd door Piaggio-specialisten en bereden door beroemde piloten zoals Joseph Cau en Dino Mazzoncini. Giuseppe Cau won bijvoorbeeld de Cronometro Catania Etna-race in 1950 en won de eerste plaats in zijn categorie (125ccm), terwijl hij derde werd in het algemeen klassement van piloten na Guzzi en Benelli.