Verloop van het EST-kampioenschap 2020 op de Harz-Ring

, , ,

Op 11.07 en 12.07 juli was het na lang wachten dan eindelijk zover en kon de start van het EST kampioenschap 2020 plaatsvinden op de Harzring. Het evenement stond geheel in het teken van Corona en ondanks de omstandigheden voor de race werd de aanmoediging van de coureurs op geen enkele manier onderbroken. Maar integendeel. Het was voor veel coureurs te merken dat ze blij en opgelucht waren om na lang wachten eindelijk weer te kunnen proeven van het racen. En zo noteerde het startveld in totaal 95 deelnemers, wat een duidelijk succes was in vergelijking met voorgaande jaren. Met de eerste race op de Harz-Ring gaat ook voor het eerst het concept van de nieuwe beginnersklasse zoals de PitBike Stock van start. Met name het startveld van de Pit Bike en GP Open was sterk vertegenwoordigd met in totaal 25 starters. Ook het beginnersconcept om de jonge EST-rijders de kans te geven om onder competitieve omstandigheden dingen uit te proberen, oogstte veel bijval.

Het programma op de training van zaterdag op de Harzring werd - vanwege het ontbreken van een lange afstand - gekenmerkt door veel rijtijd. En zo kon elke coureur, ondanks het grote startveld en de grote anticipatie op het evenement, voldoende rijtijd op de baan verzamelen.

In de getimede training was de eerste wedstrijd ongeveer de beste tijd in de respectieve klassen. Met name klasse 1 Rookies van Scooter-Attack was tot de laatste plaats gevuld met 38 geregistreerde coureurs. Soms klonk de roep om een ​​klassescheiding al luid, met zo'n krap deelnemersveld - de eerste 27 coureurs waren binnen 4 seconden - werd vervolgens samen met de coureurswoordvoerder een splitsing afgewezen, omdat de concurrentie behouden bleef. Deze beslissing wordt altijd individueel genomen voor de toekomstige races en heeft veel te maken met de lokale omstandigheden. In klasse 3 Expert van Scooter-Attack werd reikhalzend uitgekeken naar de reorganisatie van het veld. Veel chauffeurs van voorgaande jaren hingen hun stationwagen in de hoek, zodat er een heel nieuw veld zou ontstaan.

De resultaten van de kwalificatie en de startopstelling zijn beschikbaar op de homepage:

Als bijzonderheid van het nieuwe seizoen vond op zaterdagavond de eerste beginnersrace plaats. Uiteindelijk zijn diverse geïnteresseerden uitgegroeid tot 5 vaste starters die hun eerste race-ervaring wilden opdoen. J. Krahn en A. Moosmann vochten aan de top. Enige afstand achter waren Drath, Bang en Knoth. Vlak voor de geblokte vlag kreeg Krahn het. Met een technisch mankement werd hij met nog één ronde te gaan uitgeschakeld en maakte hij de weg vrij voor Moosman. Als resultaat werd Drath tweede en verrassend genoeg kon Bang zijn eerste podiumplaats innemen. Mooi gebaar van de jonge coureurs bij de prijsuitreiking. Moosmann droeg zijn overwinning op aan Krahn en toonde al echte sportiviteit.

Resultaten Graad 7 - Beginners

1. Plaats # 22 T. Moosmann
  2. # 6 R. Drath
  3. Plaats # 197 L. Berg

Race zondag:

Raceklasse 1 - Rookies by Scooter-Attack

Full house bij de pre-start. De ruimte was krap met 38 chauffeurs. Toch wilden alle coureurs hun plek in de race vinden. Bij de start viel Klingenberg waarop Mayerle viel. Depta, Triebs en Thönnißen vochten als een tierelier om de leiding en sprongen stap voor stap boven de rest van het veld uit. In ronde 4 viel Jänicke in de laatste bocht voor start en finish en bleef roerloos in de uitloopzone. De raceleiding besloot af te breken om de gewonde coureur te kunnen verzorgen. Door de medische zorg loopt de heropstart nogal wat vertraging op. Na de herstart hield Depta de moed erin en kon hij zich staande houden tegen Thönnißen. Drühe volgde op de derde plaats.

In de tweede race domineerde Thönnißen het veld. Depta kon het bijhouden tot het tweede derde, maar viel toen uit. Hierdoor manifesteerde Triebs zich op de tweede plaats. Drühe pakte een tweede, derde plaats.

Dagelijks klassement 1e run Harz-Ring 2020 Klasse 1 Rookies door Scooter-Attack:

1. # 43 Philip Thönnißen 45 punten
  2. # 188 Andreas Drühe 32 punten
  3. # 313 Marcel Triebs 29 punten

Raceklasse 2 - SuperSport

Denis D'Alessandro startte voor het eerst in de SuperSport. Bijzonder geëngageerd, met top Italiaans lakwerk aan de start, startte de paal de race. D'Alessandro was absoluut ongeëvenaard in beide races. Daarachter was er een heuse three-way battle met Schmitt, Herkli en Hasemann. Schmitt behield de overhand in de three-way battle en wist vol vertrouwen de tweede plaats te behalen. In de eerste race won Herkli voor Hasemann. In de tweede draaide de foto en nam Hasemann de derde plaats in, waardoor Hasemann de derde plaats veiligstelde,

Dagklassement 1e run Harz-Ring 2020 klasse 2 SuperSport:

1. # 249 Denis D'Alessandro 50 punten.
  2. # 33 Carsten Schmitt 40 punten.
  3. # 96 Philip Hasemann 29 punten.

Raceklasse 4: Supramatic

Helaas was er niet veel concurrentie voor Zehe op de Harz-Ring. Het was gemakkelijk voor hem om de kwalificatie en beide races te winnen. Zijn collega Gronow kon niet gevaarlijk voor hem zijn en reed zowel in de kwalificatie als in de eerste race naar de tweede plaats. Gronow moest in de tweede race passeren.

Dagklas 4 - Supramatic

1. # 24 Henry teen 50 pt.
  2. # 144 jan Gronow 20 pt.

Race klasse 5 pitbike stick

De nieuw geïnstalleerde PitBike Stock-klasse was enorm populair. De unanieme mening uit het coureursveld was dat er de volgende race in Wittgenborn nog meer starters zullen zijn.

Nils Brzeski had gepland dat het weekend zou vallen en kon na zijn kwalificatie zijn prestatie in de race bevestigen. De soevereine eerste plaats kon hem niet worden afgenomen. N. Radermacher was ook sterk en altijd binnen handbereik van de Brzeski, maar kon nooit gevaarlijk voor hem zijn. Nabbefeld en Reese reden buiten bereik en vochten om de derde plaats. Uiteindelijk had Nabbefeld de overhand en kon hij de derde plaats op het podium pakken.

Dagklassement 1e run Harz-Ring 2020 klasse 5 - Pitbike Stock

1. # 469 Nils Brzeski 50 punten.
  2. # 217 Nicole Radermacher 40 pnt.
  3. # 59 Tobias-Alexander Nabbefeld 32 punten.

Race klasse 6 - GP Open

Bähr stond op pole in de open GP-klasse. De lichtere pitbikes met Jorewitz en Lang hadden bij de start de betere startpositie. Bähr wist zich relatief snel weer op slagafstand te brengen en vocht zich per positie een weg naar de toppositie. Jorewitz probeerde Bähr het leven moeilijk te maken, maar moest aan het einde van het dominante optreden zijn nederlaag tegen Bähr toegeven. Bähr kwam op de eerste plaats, Jorewitz met een hele start rijdende prestatie kwam op de tweede plaats, gevolgd door Benjamin Lang.

Dagelijks klassement 1e run Harz-Ring 2020 klasse 6 - GP Open

1. # 73 Achim Bähr 50 punten.
  2. # 101 Dennis Jorewitz 40 punten.
  3. # 70 Benjamin Lang 32 punten.

Raceklasse 3 - Expert door Scooter-Attack

De nieuwe constellatie van de expertklasse was zwaar in de eerste race in 2020. Ondanks het kleine aantal deelnemers was er aan spanning geen gebrek. Vooral voorin lag het veld heel dicht bij elkaar met een voorsprong van nog geen honderdste. Band op band duels waren voorgeprogrammeerd. Mirko Schröder, die grootse plannen had voor 2020, moest alleen de kwalificatie overhandigen aan gaststarter Gaspar uit Hongarije. Het trio Gaspar, Schröder en Lukas domineerde beide races.

In de eerste race had Gaspar betere zenuwen en kon hij het deelnemersveld met Schröder en Lukas in toom houden. Het asfalt brandde, maar Gaspar gaf beide rivalen geen kans en won verdiend de eerste race. Lukas werd tweede voor Schröder.

In de tweede run werd de strijd om de posities heviger. Lukas voelde dat er iets aan de hand was en dat hij een kans had tegen Gaspar. Lukas vocht zich al vroeg naar de eerste plaats en leidde het veld naar de laatste ronde voor Gaspar. Schröder wachtte op een fout van de tegenstanders. In de voorlaatste bocht passeerde Gaspar Lukas en toen was er contact voor de laatste bocht, omdat Gaspar Lukas in de voorlaatste bocht inhaalde en zo de ideale lijn verliet. Toen Gaspar weer op de racelijn wilde komen, kwam Gaspar in contact met Lukas. Het duel was ongelijk door de verschillende gewichten. Minstens 117 kg vechtgewicht tegen een smalle 75 kg van Gaspar. Gaspar viel toen. Lukas werd eerste en Schröder kon ook als tweede passeren. De situatie rook naar een oneerlijke aanval. De raceleiding stelde de beslissing uit en vroeg de marshals en de EST-woordvoerder achter hen. Beiden konden geen afdoende wangedrag vaststellen. Zelfs de onderzochte video-opnamen konden geen wangedrag van Lukas bevestigen. En zo reed Lukas naar zijn eerste overwinning van het seizoen in de Expert by Scooter Attack klasse.

Dagelijks klassement 1e run Harz-Ring 2020 klasse 3 - Expert door Scooter-Attack